Kuidas suitsetada kala?

Kööginõuanded, toiduvalmistamine, retseptid jm.

Kuidas suitsetada kala?

PostitusPostitas rita » Reede Juul 14, 2006 08:09

andke palun nõu!

Ühtlasi võtke ka arvesse, et ahi töötas viimasti 3 a. tagasi.

PS! Ms kala soovitaksite? Retsept.
kui t
rita
 
Postitusi: 298
Liitunud: Teisipäev Sept 07, 2004 13:47

Re: kuidas suitsetada kala

PostitusPostitas käbi » Reede Juul 14, 2006 12:00

Oleneb milline ahi teil on muidugi.Meil külmsuitsu ahi.
Lesta, paneme restidele ja laseme luuk lahti kuivada kuni kala on kuiv (ahi ennem juba kuumaks aetud), siis paneme luugi kinni (vahepeal siis kontrollime, et kuumust liiga pole, muidu tuleb keedukala) ja kui valmis on, siis raputame soola peale ja laome pappkarpi.Vahele võib ka tilli panna.Ahju kütame märja lepaga, ilusa kuldse värvi saamiseks võib lisada lõpus ka nõgest.Kirsipuuga tuleb kala hapuka maitsega.Teiste kaladega oleme samuti talitanud, ainult kui on suuremad ahvenad olnud, oleme hoidnud ennem soolvees, aga üldiselt kui ennem soola panna, siis muutub kala kuivaks ja tuimaks.
Kuumsuitsuahjuga kahjuks kogemust ei ole.
käbi
 
Postitusi: 2090
Liitunud: Esmaspäev Juun 20, 2005 21:26

Re: kuidas suitsetada kala

PostitusPostitas Mirjam » Reede Juul 14, 2006 15:43

Märja lepaga? Kuivaga ikka!!! Mis asja Sa, käbi, seda kala tahmad! Märg puu rikub maitset ja ilusat kuldpruuni värvi ka kalale ei tule.
Olgu see ahi külsuitsu (alla 40 kraadi) või kuumsuitsu (60-80 kraadi). Ja külmsuitsuga saab teha ainult soolatud kala.
Mirjam
 
Postitusi: 3127
Liitunud: Teisipäev Juun 21, 2005 17:07

Re: kuidas suitsetada kala

PostitusPostitas käbi » Reede Juul 14, 2006 15:48

Oleme märja lepaga teinud koguaeg ja soola oleme ka alati pärast pannud ja kõik on ütlend, et paremat kala nad saanud pole.Lõõr meil ikka pea 2,5 m pikk, et pole seal mingit tahma.See olenebki palju ahjust, sest kuiva lepaga läheb kuumus liiga suureks ja tuleb keedukala.Meil selline tünniahi, et maa sees kaldega pikk lõõr ja siis kivid põhjas ja tünn, millel kaan peale käib, tünni üleval pool otsas siis restid.
käbi
 
Postitusi: 2090
Liitunud: Esmaspäev Juun 20, 2005 21:26

Re: kuidas suitsetada kala

PostitusPostitas käbi » Reede Juul 14, 2006 16:03

Käisin ja küsisin nüüd mehe käest üle need asjad ja ta ütles, et sel teemal on mõttetu vaielda, sest nii palju kui on ahjusid, nii palju on ka mooduseid kuidas suitsetada ja ka piirkonniti on see erinev, et saartel teevad oma moodi ja mine nt. Pärnusse, seal teevad hoopis teisiti.Tahma koha pealt ütles, et seepärast lepaga suitsetataksegi, et lepp ei tahma, olgu ta kuiv või märg ja märjaga teemegi seepärast, et temperaatuur kõrgeks ei läheks.Soola paneme pärast, sest sool imeb mahlad välja, oleme proovinud nii ja naa ja pärast panek on parem olnud.Eks see ka maitse asi.Laseme laagerdada kuskil pool tundi ja siis sööme.
käbi
 
Postitusi: 2090
Liitunud: Esmaspäev Juun 20, 2005 21:26

Re: kuidas suitsetada kala

PostitusPostitas Mirjam » Reede Juul 14, 2006 16:36

Eks ta ole jah igal meistril omad meetodid.
Mul kapitaalsem ehitis. Saab nii kuumsuitsu (köetakse suitsukambri alt), kui ka külmsuitsu (pliiti küttes). Temperatuuri saab reguleerida õhu juurdevooluklapiga tulele. Ja külmsuits läks peale ikka soolatud kraamile (kas külmsuitsu vinutatud sink, soolatud heeringas, forell, lõhe, sai tehtud isegi suitsuga vinutatud soolatud angerjat. külmsuitsuga toode ei küpse, saab ainult suitsumaitse.
Aga ka kuumsuitsu ei või kõrgema temperatuuriga kui 80 kraadi lasta, isegi liha puhul.
Ja Sul ikka see kuumsuitsuahi.
Mirjam
 
Postitusi: 3127
Liitunud: Teisipäev Juun 21, 2005 17:07

Re: kuidas suitsetada kala

PostitusPostitas käbi » Reede Juul 14, 2006 16:52

On nagu on, peasi, et kala hea on.Vastasin lihtsalt Rita küsimusele ja jagasin oma kogemust.
käbi
 
Postitusi: 2090
Liitunud: Esmaspäev Juun 20, 2005 21:26

Re: kuidas suitsetada kala

PostitusPostitas suitsumees » Reede Juul 14, 2006 17:16

Kala suitsetamiseks peate talle sigaretti pakkuma
Suitsuahjus ikka suitsutatakse kalu
suitsumees
 

Re: kuidas suitsetada kala

PostitusPostitas Mirjam » Reede Juul 14, 2006 19:57

Eh, vaidleme siin käbiga, aga rita ootab vastust. Ei oskagi esialgu muud nõu anda kui et pane korraks suitsuahi sooja ja katseta räimega. Oskused tulevad kogemustest. Kui Sul termomeetrit pole, siis proovi ahju temperatuuri mõõta käega (ära ainult kätt ahu vastu pane, võid põletada), selline mõnus saunakuumus (65-75 kraadi).
Parimad suitsukalad on latikas, lest, ahven ja rääbis.
Peaks vist käbile külla minema, ajas lestaga suu vett jooksma! Ise pole enam teab mis ajast kalale saanud.
Mirjam
 
Postitusi: 3127
Liitunud: Teisipäev Juun 21, 2005 17:07

Re: kuidas suitsetada kala

PostitusPostitas käbi » Reede Juul 14, 2006 22:59

VÕTAN VÄLJAKUTSE VASTU:)tulge koos pudinatega, ja lepime aja kokku, see nädal ok, peale seda lähme reisima lätti ja leetu.kift oleks mirjam sind näha küll, mul silme ees üks suur punase peaga kift mamma, nagu meie üks tuttav.Kas võtad väljakutse vastu ja tuled? Teeme lesta ja paneme teid lakka magama:=)Värsked heinad:)
käbi
 
Postitusi: 2090
Liitunud: Esmaspäev Juun 20, 2005 21:26


Mine Kööginurk

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist