Mida odavalt ja kiirelt süüa teha?

Kööginõuanded, toiduvalmistamine, retseptid jm.

Mida odavalt ja kiirelt süüa teha?

PostitusPostitas kõuts » Teisipäev Jaan 18, 2005 20:10

Mida teete, kui raha ja aega napib. Anna nõu!
kõuts
 

Re: odavalt ja kiiresti

PostitusPostitas Katrin » Reede Jaan 21, 2005 11:09

petukotletid- riivitud kartul, sibul ja kaerahelbed, vahekord vastavalt maitsele. maitsesta santa maria kalamaitseainega (sidruniga oli vist) ja keegi ei saa aru, et õige asi pole. kuigi jah, soojast peast paremad kui külmana.
tavalistele kotletidele panen mina alati ka porgandit, ja kui hakkliha vähe aga ootamatult tekib rohkem sööjaid, siis panen kaerahelbeid ja jahu asemel kasutan alati riivsaia. muna ka loomulikult
kartul on muidugi asi, millest saab igasugu rooge valmistada. mulle meeldivad igasugu vormiroad. ettevalmistus ca pool tundi ja siis lükkad ahju, ja samal ajal saab muuga tegeleda.
kui rohkem aega, siis teen aegajalt nn pooltooteid. näiteks praen snitslid ära ja panen sügavkülma, et teinekord võtan ja panen potti hauduma. hoiab ikka aega kokku. samuti olen talitanud ühepajatoiduga. teen valmis ja osa panen sügavkülma.
Katrin
 
Postitusi: 298
Liitunud: Teisipäev Sept 07, 2004 13:47

Re: odavalt ja kiiresti

PostitusPostitas Dhea » Reede Jaan 21, 2005 16:18

Tee hakkliha-värskekapsahautist ja keeda kartuleid kõrvale,saab korraga palju jatkub paariks päevaks või ssiis näiteks makarone vorstiga või mingeid pajatoite-keeda riis ära ,sega siis sinna sisse igasuguseid külmutatuid aedvilju-porgand paprika ,mais ,herned,oad jne.osta pihve kõrvale .Võib ka suppe teha.
Dhea
 

Re: odavalt ja kiiresti

PostitusPostitas kessu » Pühapäev Jaan 23, 2005 19:50

Mul selleks puhuks seened sügavkülmas. Teen kastet ja kartuleid kõrvale. Kuigi häda võibolla see, et lapsed ei söö seeni. Aga lastele maitsevad tavaliselt makaronid. Ükskord pidasin ka vihikut, et kuidas odavalt süüa teha. Avastasin, et väga odav tuleb kalasupp, mida muide teen tooretest lõhe kõhuäärtest. 2 pikka äärt ja maksavad u. 11.- kokku. Kogu potitäis suppi tuli 20.- ja süüa jagub kaheks päevaks. Tegelikult on praegu niipalju võimalusi, kuidas odavamalt läbi ajada. Ajaga on veidi raskem, aga sa kirjutad, et poeg sul koolilaps? Täpselt ei tea kui vana, aga võimalik, et ka tema saab sind juba ka aidata. Jõudu sulle.
kessu
 
Postitusi: 182
Liitunud: Teisipäev Sept 07, 2004 13:47

Re: odavalt ja kiiresti

PostitusPostitas metsroos » Neljapäev Jaan 27, 2005 13:48

Kuna meil on köögivili omast käest ja seened sügavkülmas, siis on rahata aegadel natuke lihtsam, vahel juhtub, et sügavkülmas on ka liha. Siis panen puupliidi ahju kartuleid, kaalikaid,natuke liha ja ongi õhtuks võrratu toit valmis. Kui sul ahjukütet ei ole või on poiss liialt väike,et ise kütaks ja toidu ahju küpsema paneks, siis mingi koduse tagavara olemasolu puhul saab 2-le inimesele mitmeks päevaks toidu valmis teha. Ka köögiviljasupp on hea, kui liha pole, siis kõlbab ka puljongipülber. Rassolniku saab odavalt, samuti boršisupi - jälle aitab hädakorral puljongipulber. Kui on aega, saab rohkem vaaritada ja parajad portsud mingit sobivat toitu sügavkülma panna, siis lapsel hea soojendada. Ja veel, säästukas on suur kott odavaid pelmeene, neid võib praadida,keeta, vormitoitu ja suppi teha. Veel üks minu kogemus - kui on vähegi võimalik, siis tasub sügavkülma rohkem liha varuda, no küll on hea vaesel ajal sealt võtta. Edu sulle!
metsroos
 
Postitusi: 11
Liitunud: Teisipäev Sept 07, 2004 13:47

Re: odavalt ja kiiresti

PostitusPostitas minni » Reede Jaan 28, 2005 11:00

Tavaliselt linnainimestel kartuliga kitsas, siinkohal pakuks midagi ilma kartulita.
Vaja läheb kapsast, killuke liha (sobib ka vorst, viiner jms.) ja makarone.
Teha nagu ikka kapsahautist, aga natuke rohkema vedelikuga, enne keemise lõppu lisada makaronid. Minule meeldib, kui on suuremat sorti või värvilised makaronid, kuna üks lastest kapsast ei taha ja siis on mugav tema jaoks sealt lihtsalt makarone välja korjata.
Meie perele oli see üks päris mõnus leid vahelduseks, soovitan soojalt!
minni
 

Re: odavalt ja kiiresti

PostitusPostitas Juta » Reede Jaan 28, 2005 11:39

See ei ole kokkuhoiu jutt,vaid kasulikkuse jutt: ma olen suur ravimtaimede korjaja ja tarvitaja,kuid viimastel aastatel olen sattunud hoopis kohvi võrku nii et neid kasulikke kogutud taimi ei õnnestu kuidagi tarvitada.Ja siis avastasin kusagilt,et soovitati kasulikke lehti peeneksjahvatatult putrude,kastmete,omleti ,suppide sisse panna.Olen nüüd kasutanud nõgest,saialille,musta sõstra lehti,aasristikut.Kavatsen muudki kasutada.Kui vitamiine neist ei saa,siis mineraalained ei ole ju ikka kadunud.Ega ma neid ju kaua keeda, panen lõpus.
Aga odavalt saab süüa teha küll, kui omal juurvili olemas.Olen praktiliselt lihast loobunud.Küllalt suur kogus õlis kuumutatud sibulat,sügisel porrulauku,on mul supis ,riisipudrus, tangupudrus.
Ja muidugi tatrapuder,mis on piimaga, keefiriga või hapukoorega tõeline toit.Ka herne ja oasupp,keedan puljongikuubikuga hulga praetud sibula või sügisel porruga.
Kui sul on kõrvits,siis keeda see läbi sõela surutud ebaküdoonia püreega.Suhkrut võib vähe panna,saad hea salati,kui paned rohkem, saad hea kompoti või moosi olenevalt sellest,kas keedad nad katki või kuubikutena.Ebaküdoonia püree ilma suhkruta purki,tarvitad siis,kui kõrvitast keetma hakkad.
Noh, nii võikski jääda heietama.
Juta
 

Re: odavalt ja kiiresti

PostitusPostitas kats » Reede Jaan 28, 2005 23:04

Mida vähem on raha ja aega, seda paremini tuleb mõlema kasutamine läbi mõelda. Vabandust, kukkus kuidagi liiga õpetlikult välja. Aga ma ei tahtnud mitte õpetada, vaid oma kogemusi jagada. (Olen umbes samas seisus, poeg vaid ilmselt vanem, õpib kõrgkoolis. Tööle ta minna ei saa, tervis pole nii hea, et kaht koormust välja kannataks.) Niisiis olen üritanud välja arvutada, kui suure summa kuus/nädalas/päevas saan toidule kulutada. Kui ühel päeval raiskan rohkem, siis järgmistel proovin vähem kulutada, et ettenähtud summat mitte ületada. See tahab tükk aega harjutamist, sest ahvatlusi on nii palju! Toitu teha saab üpris odavalt, kui kasutada hästi palju juurvilja (hautatud peet, porgand, kapsas) ja teha palju vormiroogi:makaroni-hakkliha, kartuli-hakkliha, porgandi-kohupiima, kapsa riisi-hakkliha jne. jne. Variante on lõputult. Tegelikult on muud kulutused hoopis suuremad, kui toidule minev raha. Kuid toit on ainuke, mille pealt saab kokku hoida, sest üür ja el. ja telefon tuleb nagunii maksta. Aga ole tubli! Elame veel!
kats
 

Re: odavalt ja kiiresti

PostitusPostitas eiteamiks » Laupäev Veebr 26, 2005 00:35

kui odavalt tahad, siis väga kiiresti ei saa. Kõik poolfabrikaat-tooted on kallid. Samas tasub kasvõi nädalavahetusel nädala toit ette valmistada.
Mõned nipid:
1. ära osta vorsti, parem osta turult värsket liha, tee ise hakkliha ja tee pikka poissi, mida saab viiludeks lõigata ja võileivale panna. Kui liha vähe, asenda pool hakkliha hakklihamasinast läbi aetud keedetud ubadega (osta turult kuivatatud ube ja pane päev enne tarvitamist külma vette likku). tee ka kotlette, jaga päevaportsudeks ja pane sügavkülma
2. tee sügavkülma panekuks frikadelle ja porgandi (kaalika) kuubikuid, saad kiirel päeval supi niuhti valmis. Valmis suppi ei tasuks üldse sügavkülma panna, samas võiks välja mõelda erinevaid supipõhjasid ja neid külmutada. Siis vesi keema, puljongikuubik, supipõhi sisse ja supp valmis
3. ära osta pasteeti, parem osta turult liha või maksa ja tee pasteet ise. Asenda pool liha või maksa keedetud porgandiga - tulemus on väga maitsev.
4. kartulist annab teha väga erinevaid toite - pudrust kotlettideni. Koorega keedetud kartul säilib külmutuskapis paremini.
5. Ürita võimalikult harva poes käia - odavam on nädala menüü ette välja mõelda ja osta kogu kraam korraga. Ka leib ja sai säilivad sügavkülmas kenasti, ainuke mis igapäevaselt juurde vaja osta, on piim.
6. kohukesed jms on suured raharöövlid. Osta turult kohupiima ja tee ise kohupiimakreemi. Veel võid magustoiduks teha õunakisselli (-püreed), mannavahtu õunaga (osta odavat kohalikku õuna, mille kaubanduslik välimus võib ehk soovida jätta, aga kvaliteedil pole häda miskit). Tuletaks ka meelde vana hea leivasupi ja saiavormi.
7. kasvata aknalaual rohelist sibulat
8. Ära anna lapsele muud (nö paremat) sööki kui ise sööd. Lapsele on peale mitmekesise toidu vaja ka tervet ja tugevat ema!
eiteamiks
 

Re: odavalt ja kiiresti

PostitusPostitas ... » Pühapäev Veebr 27, 2005 12:11

Paljude jaoks on kartul põhitoiduks! Selle kõrvale sobib hästi heringas. Kas poest või turult valmis fileena või terve heeringana. Ega see terve heeringa ostmine eriti raha kokku ei hoia, on küll veidi odavam, aga "kadu" on suur: pea, selgroog ja sisikond tuleb ju ära visata! Tükikesteks lõigatud heeringafileele lisada keedetud peeti, punast sibulat, natuke rohelist majoneesi ja hapukoort. Kui hommikul enne tööle minekut kokku segada ja külmkappi jätta, on töölt tulles hea võtta. Roog missugune!
...
 


Mine Kööginurk

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist