Kuidas koduveini teha?

Kööginõuanded, toiduvalmistamine, retseptid jm.

Kuidas koduveini teha?

PostitusPostitas annekas » Kolmapäev Aug 03, 2005 15:33

Kas keegi on teinud ja oleks nõus kiiresti oma kogemusi jagama?!
annekas
 

Re: koduveini valmistamine

PostitusPostitas Heljala » Kolmapäev Aug 03, 2005 15:49

millest valmistada kavatsed? õunamahlast, pihlakatest, aedmarjadest (punase sõstra mahl nt)?
Heljala
 
Postitusi: 15
Liitunud: Reede Juun 17, 2005 23:59

Re: koduveini valmistamine

PostitusPostitas kiisu » Kolmapäev Aug 03, 2005 19:15

Kui ma ei eksi, siis oli siin eelmine aasta umbes samal ajal sellest juttu. Pane otsingusse koduvein.
kiisu
 
Postitusi: 761
Liitunud: Teisipäev Sept 07, 2004 13:47

Re: koduveini valmistamine

PostitusPostitas annekas » Kolmapäev Aug 03, 2005 21:52

Kavarsen teha mustast sõstrast. Otsingusse panin küll "koduveini valmistamine", selle ei reageerinud.
annekas
 

Re: koduveini valmistamine

PostitusPostitas mYgri » Kolmapäev Aug 03, 2005 23:38

Masspostitamise asemel võiks hoolikamalt otsida (nii foorumist kui internetist)! ;)
http://www.kodukauniks.ee/foorum/read.php?15,51016,51521#msg-51521
http://www.kodukauniks.ee/foorum/read.php?15,51086,51086#msg-51086

Ja lisaks veel nii palju, et eile kallasin ca 20l teises lingis mainitud veini peldikupotti. Hea hapu - võtab katlakivi lahti... :D
[url=http://www.hot.ee/emulaator][img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan5trans.png[/img][/url]
mYgri
 
Postitusi: 2399
Liitunud: Teisipäev Sept 07, 2004 13:47

Re: koduveini valmistamine

PostitusPostitas annekas » Neljapäev Aug 04, 2005 14:37

Sorry, Mygri! Ei oleks olnud tarvis vastata, kui oled sellise masspostitamise peale kuri. Ise loen foorumis tõepoolest ainult aiandust, toataimi ja lemmikloomi, nii et arvasin teisigi nii käituvat. Sellegipoolest aitäh sulle!
annekas
 

Re: koduveini valmistamine

PostitusPostitas Heljala » Neljapäev Aug 04, 2005 23:02

Ei tea, kas on abi (sul oli selle asjaga kiire, ja ehk jõudsid eelnevate soovituste põhjal juba mahla käärima panna?). Aga... Otsisin välja ühe 1991 aasta raamatukese, autor Helgi Oras ja pealkirjaks "Koduveinid".
Sealt see retsept (kahjuks oli see ainuke mustsõstramahlast veini valmistamise kohta).
*kangendamata magus naturaalvein: 10 liitri veini valmistamiseks 4,2 kg suhkrut (2,6+1,6), mustsõstramahla 4,5 l, vett 2,9 l. Alkoholisisalduse vol peaks saama siis 13,5%.
Hea veini pidi saama (tsiteerin raamatut), kui kasutada puhast mahla, mis on veega lahjendatud vastavalt retseptile. Kääriva veini temperatuur tuleb hoida 20-25C juures. Kui on soov saada kõrget alkoholisisaldust, tuleks kasutada spetsiaalseid veinipärme. Naturaalveinide valmistamisel lisatakse käärimiseks vajalik suhkur kahes järgus, kohe algul ja peakäärimise lõpul. Peakäärimine kestab 30-50 päeva, tavaliselt tekib siis 11-12% alkoholi. Teistkordsel suhkru lisamisel algab uus nn järelkäärimine ja olenevalt suhkru kogusest tõuseb alkoholisisaldus 14-15%-ni. Järelkäärimine kestab 30-70 päeva. Järelkäärimise lõpul lisatakse lisatakse magustamiseks ettenähtud suhkur lahustatuna väheses veinis. Vein on eelnevalt sademelt ära valatud. Veini laagerdumine jahedas ruumis kestab kuni 210 päeva. laagerdumisaja jooksul valatakse vein kord või paar sademelt ära ja laagerdumisaja lõpul villitakse pudelitesse. Kasutatavad marjad peavad olema küpsed. Head veini ei saa pooltoorest marjast. Käärimiseks vajalik suhkur lahustatakse väheses mahlas või vees, kui vee lisamine on retseptis ette nähtud. Klaasanum, kus veini kääritad, peab olema pestud väga hoolikalt ning selle maht peab olema sinna kallatava mahla kogusest 1/3 võrra suurem. vastavalt retseptile võetakse vajalik kogus vett, mahla ja eelnevalt vees või mahlas lahustatud suhkur ning valatakse kõik pudelisse. Täidetud nõu suletakse KOHE tihedalt korgiga, mis on varustatud vesilukuga. Oeh... Pikk jutt...Ja seda on veel palju... Põhilise kirjutasin välja. Kui sa oled huvitatud lisa saama (kirjeldatud on käärimise protsess, veini ümbervalamine, magustamine jne), siis vasta foorumisse. Tõmban töö juures Acrobat Readerisse mõned tähtsad lehed sellest brošüürist ja saadn sulle meilile. Kui sobib.... Edu veini tegemisel!
Heljala
 
Postitusi: 15
Liitunud: Reede Juun 17, 2005 23:59

Re: koduveini valmistamine

PostitusPostitas lillesõber » Reede Aug 05, 2005 07:30

Veini võib teha mistahes marjadest. Ka võilillest! Selleks on sel aastal kahjuks aeg juba möödas. Minu lemmikvein on pihlaka vein. Mulle meeldib selle mõrkjas maitse! Selle tegemiseni on veel aega! Marjad peavad enne valmis saama.
lillesõber
 

Re: koduveini valmistamine

PostitusPostitas mYgri » Kolmapäev Aug 10, 2005 09:58

Vaata ka tänast Postimeest!
[url=http://www.hot.ee/emulaator][img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan5trans.png[/img][/url]
mYgri
 
Postitusi: 2399
Liitunud: Teisipäev Sept 07, 2004 13:47

Re: koduveini valmistamine

PostitusPostitas annekas » Laupäev Aug 13, 2005 23:32

Aitäh teile, sõbrad! Vaatame, mis saab?!
annekas
 


Mine Kööginurk

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist