Kuidas koduveini teha?

Kööginõuanded, toiduvalmistamine, retseptid jm.

Re: koduveini valmistamine

PostitusPostitas ivo » Neljapäev Okt 16, 2008 12:53

Tere lisasin veinile suhkurt ,miks ei lähe enam käima mis viga.
ivo
 

Re: koduveini valmistamine

PostitusPostitas lived666 » Esmaspäev Juul 20, 2009 22:26

tahaks mustikatest koduveini teha, aga vajaksin natuke abi kuna ei ole varem veini teinud.......
lived666
 
Postitusi: 2
Liitunud: Esmaspäev Juul 20, 2009 22:16

Re: koduveini valmistamine

PostitusPostitas juta230 » Teisipäev Juul 21, 2009 00:35

Kas keegi aedmaasikatest on veini teinud? Kas maitse jääb ikka selline mõnus ja maasikane? Või on targem veini asemel siiki maitse säilimise nimel likööri teha?
juta230
 
Postitusi: 2081
Liitunud: Kolmapäev Veebr 08, 2006 03:08

Re: koduveini valmistamine

PostitusPostitas Karjak » Reede Mai 28, 2010 12:43

kogu koduveiniteoks vajalikku riist- ja tarkvara pakub lahkelt www.veinivilla.ee(tu)
Karjak
 

Re: koduveini valmistamine

PostitusPostitas Rosee » Kolmapäev Juul 28, 2010 14:30

Kas koduveini võib ka plastpudelitesse villida või sobib ainilt klaastaara?
Rosee
 

Re: Koduveini valmistamine

PostitusPostitas Pesapunuja » Pühapäev Okt 26, 2014 22:38

Panen siia ühe juhendi. Sain selle liiga hilja ja see aasta ei jõudnud teha, aga järgmine aasta tahan proovida..

Kuidas teha oma marjadest/puuviljast veini?

Valmista ette tooraine:

Väikesed marjad, sõstrad - eemalda rootsud ja varred, pese sooja veega. Purusta marjad pudrunuiaga või aja läbi hakklihamasina. Kõvad puuviljad (õunad, pirnid) - pressida mahl või kui ei ole võimalik õunamahla pressida, saab ka hoopis teistmoodi, uudsel viisil: eemalda varred, pese sooja veega puhtaks ja viiluta puhtasse ämbrisse, mädanenud kohad ja õunasüdamed viska ära. Koor on maitse lisamisel väga oluline, seepärast ei tohi puuvilju eelnevalt koorida. Pehmed puuviljad (ploomid, kreegid, kirsid) - eemalda varred, pese puhtaks, purusta ämbris. Kive ei pea tingimata eemaldama. Rosinad - leota 2tundi käesoojas vees. Kibuvitsamarjad - pese ja pane ämbrisse.

Seejärel sulata pool suhkrukogusest (vt tabelit) paaris liitris vees ja kalla käärimisnõusse marjadele/puuviljadele. Lisa ka juurde vett (ei pea olema keedetud vesi) nii palju, et 25 liitrit täis saab. Sega pärm klaasitäies soojas, 30-35C vees, lase pärmil paisuda umbes 15minutit. Oota kuni käärimisnõus on virre jahtunud umbes 28C-ni, seejärel lisa paisunud pärm. Sega korralikult, sulge käärimisnõu kaanega ja pane peale veega poolest saati täidetud vesilukk. Käärimine peab algama mõne tunni jooksul.

3-5päeva pärast kurna marjad välja. Sulata ülejäänud kogus suhkrut paaris liitris vees, jahuta kuni 25C-ni ja kalla virdesse. Lisa vett nii, et 25liitrit täis on. Sulge kaas ja lase veinil edasi käärida.

Olenevalt ruumi temperatuurist ja lisatud suhkrukogusest käärib vein 6-8nädalat. Kui mulksutajas enam vesi ei mulksu, siis on vein lõpuni käärinud. Kalla virre sademe pealt ära puhtasse nõusse ja jäta jahedasse paariks päevaks kuni nädalaks selginema. Selge vein kalla ümber pudelitesse ja sulge korkidega.

Retseptid:

Suhkrukogus 25liitri veini tegemiseks:
lauavein (10%) - 4kg
kange vein (16%) - 6,5kg

Tabel pakub valiku retsepte. Suhkrukogus sõltub sellest, kas tahate kerget lauaveini või magusamat ja kangemat veini. Üle 6,5kg suhkru ei ole soovitatav lisada. Viimases lahtris on soovitusi, millega võiks veini segada, et tuleks huvitav ja hea maitsega koduvein. Midagi halba ei juhtu, kui neid "ekstra" marju ei ole, saab ka ilma. Kui aga siiski tahate oma veinile huvitavat nüanssi lisada, siis 1kg rosinaid sobib kõigi veinide puhul. Kui ekstra marjades on antud kaks valikut, aga teil on ainult ühte neist - kasutage seda, mis teil on.

Mida teha, kui on vähem marju, kui retsept ette näeb?

Kõigepealt kaaluge üle, kui palju teil marju on. Seejärel lisage rosinaid poole jagu puuduolevast kaalust: näiteks teil on ainult 6kg ploome, aga retsept ütleb, et vaja on 10kg. Seega on teil puudu 4kg ploome. Selle asemel panete ploomidega käärima 2kilo rosinaid (pool 4st kilost).
Manused
Kuidas koduveini teha?
Kasutaja avatar
Pesapunuja
 
Postitusi: 423
Liitunud: Kolmapäev Juul 02, 2014 19:01

Re: Koduveini valmistamine

PostitusPostitas Pesapunuja » Pühapäev Okt 26, 2014 22:42

Siin on ka üks artikkel koduveini säilimisest: http://tarbija24.postimees.ee/2966215/l ... b-koduvein
Kasutaja avatar
Pesapunuja
 
Postitusi: 423
Liitunud: Kolmapäev Juul 02, 2014 19:01

Re: Kuidas koduveini teha?

PostitusPostitas rähnike » Neljapäev Mär 26, 2015 13:56

Varsti algab uus veiniteo hooaeg.
Kas oleks keegi tühjadest, puhastest veinipudelitest huvitatud?
Annan ära.
rähnike
 


Mine Kööginurk

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline