Õunaveini valmistamine

Kööginõuanded, toiduvalmistamine, retseptid jm.

Õunaveini valmistamine

PostitusPostitas mari » Esmaspäev Sept 26, 2005 15:54

Palju lisate õunamehlale vett ja suhkrut kui käärima panete? Kas keegi annaks täpsemad juhised kuidas veini valmistada,kui kaua lasta käärida, millal suhkrut lisada et see pärast joodav ka on. Kunagi oli selline raamat koduveini valmistamine, käisin raamatukogus otsimas, seal seda ei olnud. Tänan kui keegi oskab aidata.
mari
 

Re: хunaveini valmistamine

PostitusPostitas Arno » Neljapäev Sept 29, 2005 20:37

Kas kellelgi ei ole siis mõnd head ja lihtsat retsepti?
Arno
 

Re: õunaveini valmistamine

PostitusPostitas Mirjam » Reede Sept 30, 2005 03:38

Annan oma retsepti. Kasutan seda rootslaste veinipärmi (Varlek OÜ kodujookide komponendid).
Veini teen ainult Põltsamaa tali õuntest (parem, kui nats külma saanud), aga usun, et ka teistest sortidest (sügissordid) saab hea, peaasi, et poleks toored ega liiga üleküpsenud .

55 l nõu
40 l puhast õunamahla (pressitud juurde ka paari kilo ringis pihlakaid)
6-8 kg suhkrut (külmavõetud õunad on magusamad)
Lasen vee (5-6l)keema ja sulatan selles suhkru. Koorin peale tekkinud vahu ja jahutan umbes 35-40 kraadini). Lisan paki lahustatud veinipärmi ja kallan pudelisse mahlale juurde. Lasen lahtiselt (marliga kaetud) käima ja paar päeva segan mitu korda päevas vahuga segi. Viimasel päeval (3-4 päev) korjan kogu vahu ja sulen pudeli (mulksuja peale). Vein tahab käimise ajal ühtlast temperatuuri (pudel on tekki keeratud). Käimine on lõppenud kui mulksuja enam ei mulksu ja nüüd tuleb kõige tähtsam töö. Ettevaatlikult mahl voolikuga teise nõusse, et põhjast sadet sisse ei tuleks, lisan käärimise peataja ja 3-4 päeva mitmeid kordi päevas loksutan süsihappegaasi välja (sellest oleneb väga palju veini maitse). kui süsihappegaas kõik väljas, lisan selginemisained (hästi loksutada) ja nädalaks jahedasse. Voolikuga pudelitesse (ära sadet sisse tõmba, ka see rikub maitset)ja kork peale. Valmis!
Mirjam
 
Postitusi: 3127
Liitunud: Teisipäev Juun 21, 2005 17:07

Re: õunaveini valmistamine

PostitusPostitas mYgri » Reede Sept 30, 2005 09:48

http://www.kokaraamat.ee/retsept.php?cat=42&id=623
http://www.epl.ee/artikkel_300907.html&P=1?PHPSESSID=de6173b446df59dc6d253b715b916e85
[url=http://www.hot.ee/emulaator][img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan5trans.png[/img][/url]
mYgri
 
Postitusi: 2399
Liitunud: Teisipäev Sept 07, 2004 13:47

Re: õunaveini valmistamine

PostitusPostitas Mirjam » Reede Sept 30, 2005 17:29

See kokaraamatu jutt väga hea ja selliste põhitõdede alusel tehtigi Põltsamaal(nende meister õpetaski ka mind). Ka Helgi Orase raamat selgitab lihtsalt ja hästi veinivalmistamist. Aga ma neid juua eriti ei saanud, mõjusid millegipärast häirivalt maole (nagu ka ðampus). Ning (harva küll) mõnigi partii läks natuke nihu, ka veinitehases juhtus sellist (tehti sellest "peediveini"). Aga nende lisanditega tegu lollikindlam ja ka mina saan neid juua (enne ainult degusteerisin).
Aga nagu igal kokal tuleb sama retseptiga tehtud toit erinev, nii ka veiniga. Ning igal aastal ei saa ka väga head veini, pinguta palju tahad. Viimati head aastad 2000 ja 2002 (õun) ja kirsivein 2000. Sel aastal ei hakanud kirsist tegemagi (Amarell oli liiga hapu). Õunast peaks tulema väga hea. Loodan.
Aga see jutt puha minu seisukohast võetuna.
Mirjam
 
Postitusi: 3127
Liitunud: Teisipäev Juun 21, 2005 17:07

Re: õunaveini valmistamine

PostitusPostitas Arno » Teisipäev Okt 04, 2005 10:03

Nii, teooriat nagu on nüüd võiks tegutseda aga sobivaid anumaid napib. Kus neid veini jaoks sobivaid anumaid Tallinna kandis ka müüakse? ja milliseid soovitate?
Arno
 

Re: õunaveini valmistamine

PostitusPostitas Mirjam » Reede Okt 07, 2005 10:36

Paistab, et kõigil nõud, kus veini valmistada saab, on kasutuses ja Arnole ei tule ühtki pakkumist.
Mina eelistan klaasnõud aga mingi firma äris ka spetsiaalselt veini valmistamiseks plastnõusid.

Kui on soovi, siis proovi võtta ühendust OÜ Varlek tel. 6766065; 5653832
Asuvad nad Jüri tee 27 Lagedi.
Ehk saad sealt abi nii veinivalmistamise nõu kui ka veini valmistamise kohta.
Mirjam
 
Postitusi: 3127
Liitunud: Teisipäev Juun 21, 2005 17:07

Re: õunaveini valmistamine

PostitusPostitas Arno » Laupäev Okt 08, 2005 10:49

Aitäh! Olen vahepeal saanud tuttavatelt lausa kolm suuremat klaasnõu ja sellest peaks piisama.
Arno
 

Re: õunaveini valmistamine

PostitusPostitas tõnn » Esmaspäev Okt 17, 2005 23:34

tere!
teie meetodid on huvitavad. Ise panin eelmine aasta veini käima lihtsalt naturaalselt c.30l.jõuludex oli ärakäind,lisasin suhkurt umbes 5kilo. siiamaani mulksub aegajalt (päevas paar korda) mix ta nii kaua käib? On see ikka veel vein? Kaua peab käima?
tõnn
 

Re: õunaveini valmistamine

PostitusPostitas heikz » Pühapäev Jaan 08, 2006 06:37

Kui kellegil on järgmiseks aastaks soov veidi rohkem veini villida, siis on mõningase raha eest ära anda kümmekond 20-liitrist veinipudelit!
heikz
 


Mine Kööginurk

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline