Eesti vorstitootjate vorstid

Kööginõuanded, toiduvalmistamine, retseptid jm.

Eesti vorstitootjate vorstid

PostitusPostitas lumps » Teisipäev Veebr 14, 2006 16:46

Kas laiale ringile ei tundu, et miskit mäda on meie vorstitootjate seas? Vorstide maitse läheb iga kuuga järjest maotumaks. Eriti keeduvorstid. Ostsin eile lastele Wõro Lastevorsti ja lapsed keeldusid seda söömast. Mõtlesin ,et lihtsalt laste jonn, aga pärast maitsmist päris selle vorsti Pontu - ehkki ka tema ei näidanud üles erilist vaimustust. Täna poes uurisin pakenditelt, mida see veneajal tagaotsitud ja söödav olnud ollus tänapäeval sisaldab. Wõrol oli küll viisakalt kirjutatud, aga välja võis lugeda, et lausa kana sisikonda topitakse sinna sisse. Enamusel tootjatel algas koostisainete nimekiri pihta joogiveest ,mis tähendab, et seda on vorstis enam. Olen ostnud "Hommiku" viinereid ,mille kuumutamisvesi läheb roosaks. Lugesin, et poolsuitsuvorsti väljatulek kasutatud lihast peab olema 86% - nii oli nõukajal. Nüüd olevat see üle saja protsendi. Mis saasta sinna küll sisse topitakse? Kas keegi teab mõnda head vorstisorti, mis süa kõlbaks? Ja kas kellelgi on kogemusi koduse vorstivalmistamisega (näiteks suitsuahi on mul olemas)? Oleks tänulik
lumps
 
Postitusi: 1
Liitunud: Teisipäev Veebr 14, 2006 16:32

Re: vorst

PostitusPostitas trumm » Teisipäev Veebr 14, 2006 17:19


ükski vorst ei kõlba süüa
trumm
 
Postitusi: 5838
Liitunud: Teisipäev Juul 05, 2005 15:58

Re: vorst

PostitusPostitas käbi » Teisipäev Veebr 14, 2006 19:34

ei söö üldse rupskirõngaid, juba aasta jagu vist.ainult jahimeeste tehtud metskitse täissuitsuvorsti.ostsime ükskord viinereid ja koer sai kõik endale, sest meenutas mingit kahtlast tarretist jahuga:(
teine kift asi on karvane sült mida poes müüakse, võeh.
käbi
 
Postitusi: 2090
Liitunud: Esmaspäev Juun 20, 2005 21:26

Re: vorst

PostitusPostitas liisbet » Kolmapäev Veebr 15, 2006 02:37

Meie ikka tarvitame vahel - hea kiire leivapääle paisata! Pakendatud kaupa. Kusjuures loosi ei lähe miski peale kalkunisingi.
sellegi puhul peab % olema 65 ja üle.
liisbet
 
Postitusi: 1561
Liitunud: Esmaspäev Sept 12, 2005 11:09

Re: vorst

PostitusPostitas hanna » Kolmapäev Veebr 15, 2006 09:53

varem oli vorstide retseptuur väga rangelt kindlaks määratud,retseptid kinnitati Moskvas.Ja sa võisid kindel olla , mis vorstis on.Lastevorst näiteks oli juba nõuka ajal suur jahusisaldusega.Siis oli kindel asi Lemmik ja Doktori.Nüüd teeb retsepti iga vorstmeister nagu õigeks peab ja paneb vorstile sellise nime nagu tahab.Nii et maitse ja mõtle ise.Nisujahu,sojajahu,tärklis,kondisegu.Ostad viinereid või sardelle arvad,et hea asi,aga nendes on nii palju peidetud rasva,et parem loobuda kui sa just rasva ei taha koguda.
Osta ikka liha ja tee lihast süüa.
Ainult täissuitsuvorst ehk on lihast,Krakovit,näha et on lihast,joomulikult mida pekisem seda rohkem kaloreid.Näiteks Doktori - 100 grammis 190 kcal,Krakovis 435,Nõo grillviiner 314,Juustugrill Võro 351,seapekk 814.
Võileivale võiks osta taist sinki,näit kerasink võrgus-120,kalkunisink-110,delikatessrulaad116,maasink-337,suitsupeekon-375.
hanna
 

Re: vorst

PostitusPostitas katariina33 » Kolmapäev Veebr 15, 2006 15:28

väga harva ostan keeduvorsti ja just nende "täiteainete" pärast. eelistan ka kalkunisinki, sea- või veisefileesinki. neis kõige vähem vett, rasva jms
katariina33
 

Re: vorst

PostitusPostitas seesu » Neljapäev Veebr 16, 2006 14:13

seda tead, et Eestis ei olegi kalkunikasvatust. Kõik liha tuuakse sisse. Ainult nimi on Järlepa. Niisiis... Kõige parem leivakate ikka naturaalne seasingi tükk, mis vähese pekiga. Ja veel: Vaadake ka naha paksust st. teinekord juhtub olema vana(emise) sea külg. Nahk peab võimalikult õhuke olema.
seesu
 

Re: vorst

PostitusPostitas katariina33 » Neljapäev Veebr 16, 2006 14:17

jajah...ega toiduteraviljakasvatust ka eriti pole, kas siis saia-leiba ka ei söö, ma eeldan...ei taha osta koju asju, millest osa ära pean viskama (seanahka, ei paksu ega õhukest ei söö meil keegi)
katariina33
 

Re: vorst

PostitusPostitas Mirjam » Reede Veebr 17, 2006 00:43

Noh, need keeduvorstid, olgu nad nii head kui tahes, ajavad ikka veel kananaha ihule -nõukaaja pärandus.
Aga mõned pool- ja täissuitsuvorstid täitsa söödavad, võtan alati väljapoole sõites varuga kaasa, enamus riikides hullemad. Aga tagasi tulles ikka kohver punnis seda, nimetagu nad seda salaamiks või liivriks (igal meistril oma nimega ja see, kellelt mina ostan, kutsub seda minu lemmikut Mirmusamiks), keldrites "seened selga kasvatatud" täissuitsu.

Kui meie vorsti- ja singiletist ikka midagi head (veel!) leidub, siis juustudega on asi väga nutune. Peale mõne konserv-hallitusjuustu on ülejäänud kas puhas "plastmass" või ...
Mirjam
 
Postitusi: 3127
Liitunud: Teisipäev Juun 21, 2005 17:07

Re: vorst

PostitusPostitas trumm » Reede Veebr 17, 2006 12:48


jah, ja kui veel arvestada, kui palju odavamad itaalias väga head juustud on, siis võtab ikka natuke nukraks küll
trumm
 
Postitusi: 5838
Liitunud: Teisipäev Juul 05, 2005 15:58


Mine Kööginurk

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist
cron